Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Διαφορετικότητα

 Η διαφορετικότητα είναι αδόκιμος όρος. Δε στέκει, δεν υπάρχει στα λεξικά, πώς να σου το πω. Ή τέλος πάντων δεν τη βρίσκω. Έτσι ορισμό δεν μπορώ να σου δώσω. Απ’ τα συμφραζόμενα ό,τι πιάνω.

Να μου πεις για τη διαφορά μάλιστα. Αυτή υπάρχει. Ορίζεται. Έχει και συνώνυμο. Αντίθεση το λένε. Κάνει και αντίθεση με την ομοιότητα. Πώς λέμε ίδιος, καμία σχέση.

Και επειδή τα ουσιαστικά που καταλήγουν σε -ότητα βγάζουν κάτι πανανθρώπινο και ευγενές συνάμα, φόρεσαν στη διαφορά την επίσημη την κατάληξη κι έτσι μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε πάνελ.

Η διαφορετικότητα έχει χτιστεί πάνω σε αντιθέσεις. Κι όπως όλα τα χρηστικά και τα καταχρηστικά σε τούτον εδώ τον κόσμο οι αντιθέσεις κυκλοφορούν σε ζευγάρια. Σαν τις κάλτσες και τα παπούτσια. Και τους ανθρώπους.

Έχουμε λοιπόν το αρσενικό και το θηλυκό, το χοντρό και το λιγνό, το ξένο και το δικό. Κι άμα δεν είσαι όμορφος είσαι άσχημος, κι άμα δεν είσαι στρέιτ είσαι γκέι, κι άμα δεν είναι παλιό είναι νέο. Κι έτσι διπλά και όμορφα βολεύεις μια κοσμοθεωρία να έχεις να πορεύεσαι.

Κι εδώ φυτρώνει η διαφορετικότητα, κι ας μη στέκει στα λεξικά. Γιατί τ’ αυτονόητα δε χρειάζονται ορολογίες για να σταθούν. Και σου φωνάζει το αδόκιμο να κάνεις μια πρόχειρη επαλήθευση στα κλισέ σου τα ζευγάρια. Αυτά που νομίζεις παπούτσια, δεξί, αριστερό, ένα για κάθε πόδι, πάει και τελείωσε. 

Αλλά να σου πω κάτι; Μπορεί να είναι κάλτσες. Ολόιδιες. Μόνο που τη μία τη βρίσκεις αμέσως. Για την άλλη συνήθως ψάχνεις λίγο περισσότερο.


4 σχόλια:

 1. Εμένα αυτή η λέξη, κυρία, δε μου αρέσει. Κι εμένα, ξέρετε, κυρία, μου αρέσουν οι λέξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ομορφιά Δεσποινίς. Κανατε πάλι μια ομορφιά. (αργειτε βέβαια, αλλα στην ωρα σας πάντα. Ελπιζω βέβαια να νην είναι γεροντοκορη αυτή η ωρα , γιατι θα θελα να την συντροφευω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στα λεξικά μπορεί να μην υπάρχει, στο πανεπιστήμιο όμως έχει πια εδραιωθεί. Θα τη βρεις και ως ετερότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ενδιαφέρουσα άποψη. Στην φωτογραφία απεικονίζονται κροκάλες διαφορετικής σύστασης. Το άσπρο είναι έχει χαλαζία και ασβεστίτη ενώ οι υπόλοιπες περισσότερους άστριους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή