Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

O Διάδοχος


Διαφωνώ με όλους αυτούς που θεωρούν την τηλεόραση ως μέσο φτηνής ψυχαγωγίας. Εμένα με προβληματίζει, ενίοτε βασανιστικά. Κοιτάζομαι στον καθρέφτη, συνειδητοποιώ ότι δεν είμαι και στην πρώτη νιότη. «Περνάνε τα χρόνια», σκέφτομαι και ανοίγω την τηλεόραση μπας και ξεχαστώ, να αφαιρεθώ λιγάκι (εγώ, οι ρυτίδες δεν αφαιρούνται έτσι). Και πέφτω πάνω στο σοκαριστικό συμπέρασμα: Στον κόσμο που ξεπροβάλλει μέσα από την οθόνη μου ο χρόνος δεν περνάει, πάει αντίστροφα και φτάνει ίσαμε και το Μεσαίωνα. Προφανώς είναι ένα από τα υπερφυσικά κατορθώματα του διάσημου πνευματιστή που ψάχνει διάδοχο.

Γιατί τα ριάλιτι καλύπτουν τις ανάγκες κάθε εποχής. Βρήκαμε τραγουδιστές, ηθοποιούς, παρουσιαστές, κι άλλους τραγουδιστές, χορευτές, παιδάκια-ταλέντα, μάγειρες, κακόμοιρα ταλέντα και ότι θα μπορούσε να γεμίσει μια πίστα, ένα τσίρκο ή ένα κεφάλι αφού πρώτα αδειάσει τα προβλήματά του πάνω στον καναπέ.

Φέτος χρειαζόμαστε κι άλλους τραγουδιστές, μοντέλα (που μπορεί τελικά να γίνουν τραγουδίστριες), κορίτσια για σπίτι (του αγρότη το σπίτι) και το διάδοχο του Γιούρι Γκέλλερ, που βάλθηκε να παραδώσει το μαγικό του κουτάλι σ έναν mentalist. Έτσι το λένε αυτό που ψάχνει. Υπερφυσικές δυνάμεις θέλουμε. Μάγους. Όχι για νατους κάψουμε. Για να τους αναδείξουμε.

Και πρόσεχε: Δεν μιλάμε για ταχυδακτυλουργούς. Όχι καλέ. Σιγά μη γίνεις διάδοχος του συνεργάτη του FBI ανακατεύοντας μερικά τραπουλόχαρτα. Καλά διάβασες. «Συμμετείχε σε αποστολές του FBI για εντοπισμό μανιακών δολοφόνων». Και όχι μόνο αυτό. Έχει και στη CIA στο βιογραφικό του (λες να μετράνε αυτά τα μόρια για το δημόσιο;). «Βοήθησε να στείλουν στους Ρώσους θετικές σκέψεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό». Δεν είναι αποτυχημένο ανέκδοτο. Είναι επιτυχημένος mentalist. Κι αυτά τα πράγματα τα λέει σοβαρά. Και μάλιστα όχι στην Αννίτα Πάνια.

«Ένα ακόμα ταλέντο του είναι ο εντοπισμός πετρελαίου και πολύτιμων μετάλλων». Εγώ λέω να τον προσλάβουμε. Τι ποιον; Αυτόν δίπλα στο Φερεντίνο. Ξέρω ότι τον συμπαθείς. Τον Φερεντίνο. Εγώ όχι πια.

Πολλά θαυματουργά συμβαίνουν στη ζωντανή εκπομπή. Ολοζώντανη σου λέω, σπαρταράει, σαν έναν υποψήφιο διάδοχο που σταμάτησε για κάποια δευτερόλεπτα τους παλμούς της καρδιάς του και όλοι παγώσαμε και ο Γιούρι Γκέλλερ παραλίγο να επέμβει γιατί θέλει πνευματιστές και όχι πνεύματα. Βέβαια το κόλπο (ωχ λάθος, το μαγικό) που ψηφίστηκε ως το πιο επιτυχημένο της βραδιάς ήταν κάποιου άλλου που έσβησε με τα δάχτυλά του ένα τσιγάρο (είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, καταλαβαίνεις).

Όλα συμβαίνουν σε μια ατμόσφαιρα πνευματισμού και μυστηρίου. Οι λαμπεροί καλεσμένοι, δύσπιστοι και ορθολογιστές στην αρχή, μένουν τελικά εντυπωσιασμένοι από τις υπερφυσικές ικανότητες, τρομαγμένοι με τα ανεξήγητα που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους. Και βέβαια, το πιο ανεξήγητο που συμβαίνει σε αυτή την εκπομπή είναι που δεν επεμβαίνει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου